Connect with us

#Blogs

Το γήπεδο της Τούμπας από τη δημιουργία στην αναγέννηση

Published

on

Το γήπεδο της Τούμπας, ή αλλιώς το Στάδιο του ΠΑΟΚ, εκεί που χτυπάει η καρδιά των φιλάθλων του στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί μια εγκατάσταση που πέρα από κοιτίδα του αθλητισμού, κρύβει ένα μέρος της νεότερης ιστορίας της πόλης.


Γράφει η Έφη Μερτσανίδου


Η ανέγερση του Σταδίου του ΠΑΟΚ ξεκίνησε το 1958 και ολοκληρώθηκε έναν χρόνο αργότερα. Το ποσό που απαιτούνταν για τη δημιουργία του ήταν υπέρογκο και δε θα συγκεντρωνόταν χωρίς τη συνεισφορά της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, ορισμένων ιδιωτών, καθώς και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εφόσον ο χώρος στον οποίον στεγαζόταν νωρίτερα το Στάδιο του ΠΑΟΚ, απαλλοτριώθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αξιοσημείωτη ήταν η τεράστια συνεισφορά στο έργο αυτό, των φιλάθλων της ομάδας μέσω του << Λαχείου Υπέρ Ανεγέρσεων του Νέου Σταδίου ΠΑΟΚ>>, αλλά και η προσωπική εργασία πολλών με σκοπό να ανοικοδομηθεί το γήπεδο. Το τελικό κόστος υπολογίζεται σε 6 εκατομμύρια δραχμές ενώ αρχιτέκτονας του σταδίου υπήρξε ο Μηνάς Τρεμπέλας. Χρειάστηκε να περάσουν 10 χρόνια ώσπου να καταφέρει η διοίκηση του Δικεφάλου του Βορρά να αποπληρώσει όλα τα χρέη.

Τα εγκαίνια του Σταδίου πραγματοποιήθηκαν στις 6 Σεπτεμβρίου, σε ένα ευχάριστο κλίμα, παρουσία πολλών Υπουργών, με την φιλική αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ. Ενδεικτική του εορταστικού κλίματος που επικρατούσε ήταν και η πρώτη σέντρα, καθώς η μπάλα έπεσε από αεροπλάνο της Αεροπορικής Βάσης Σέδες.

Η χωρητικότητα του γηπέδου, κατά τα πρώτα τουλάχιστον χρόνια, ήταν 20.000 θέσεις, αριθμός που αυξήθηκε σε 45.000, μετατρέποντας το γήπεδο της Τούμπας σε ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας και ένα από τα ελάχιστα με φυσικό χλοοτάπητα, καθώς τα περισσότερα ήταν χωμάτινα. Το έτος 1970 αποτελεί ορόσημο για το γήπεδο και την ομάδα του ΠΑΟΚ, καθώς τότε διεξήχθη ο πρώτος νυχτερινός αγώνας, με αντίπαλο τη Μίλαν, μετά και την τοποθέτηση των απαραίτητων προβολέων. Κατά το έτος 1980, μέρος της κερκίδας καταρρέει μετά από σημαντικότατες ζημιές που προκάλεσε ο μεγάλος σεισμός της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθεί ως προσωρινή έδρα της ομάδας το Καυτανζόγλειο Στάδιο. Μετά την τραγωδία της Θύρας 7 στο Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης, το έτος 1981, το Στάδιο του ΠΑΟΚ, όπως και όλα τα ελληνικά γήπεδα, για λόγους ασφαλείας, μείωσε τον αριθμό των θέσεων, ο οποίος υπολογίζεται σε περίπου 29.000 θέσεις. Σημαντική περίοδος, κατά την οποία έλαβαν χώρα αξιοσημείωτες αναβαθμίσεις στο γήπεδο, ήταν το καλοκαίρι του 2004, οπότε και το γήπεδο της Τούμπας χρησιμοποιήθηκε ως προπονητήριο για ποδοσφαιρικές ομάδες που θα έπαιρναν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Από το έτος 2012 και μετά, μια νέα περίοδος ξεκίνησε για την ομάδα του Δικεφάλου, αλλά και τους φιλάθλους της, καθώς ο νέος τότε ιδιοκτήτης Ιβάν Σαββίδης, προχώρησε σε σημαντικότατα έργα βελτίωσης της υπάρχουσας υποδομής ώστε να είναι όσο το δυνατόν πρακτικότερη και φιλικότερη προς τους αθλητές, τους φιλάθλους και όλους εκείνους που εργάζονται για την εξέλιξη της ομάδας.

Το μέλλον του γηπέδου φαίνεται πως θα είναι λαμπρό, καθώς μετά τις πρώτες υπογραφές και τα σχέδια των αρχιτεκτόνων, μπορούμε πλέον να μιλάμε για τη νέα Τούμπα. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο που στοχεύει στην αύξηση των θέσεων των θεατών, τη δημιουργία νέου προπονητικού κέντρου, μεγάλων έργων αθλητικής ανάπτυξης, καθώς και νέου σταδίου που θα ανταποκρίνεται στις υψηλές ευρωπαϊκές απαιτήσεις. Και ενώ η υλοποίηση του μεγαλεπήβολου αυτού σχεδίου βρίσκεται προ των πυλών, όλη η αθλητική κοινότητα- και όχι μόνο- της Θεσσαλονίκης ανυπομονεί για το τελικό αποτέλεσμα. Η νέα Τούμπα, όπως έχει ήδη ονομαστεί, αναμφίβολα θα διαθέτει την ομορφιά και τις δυνατότητες των μεγάλων σταδίων της Ευρώπης, θα κουβαλάει όμως τη μακρά της ιστορία, που θα την καθιστά ξεχωριστή ανάμεσα στα υπόλοιπα.

 

#Instagram

Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ